CIASTO CZEKOLADOWE
Wyjątkowe, czekoladowe ciasto - znane już Wam z korzennych babeczek z powidłami.
Lekki krem miętowy, nie maślany, a ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
Cały tort zachwyca smakiem i lekkim, nienarzucającym się aromatem mięty..
Chętnie bym Was poczęstowała, to naprawdę unikalne połączenie smaków, które mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu!
Składniki na blaty czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę,
odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną
Odstawić do lekkiego przestudzenia.Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii,
ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera).
Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Otrzymane ciasto będzie dość gęste.
3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 170oC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.
Krem miętowy:
W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.
Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt miętowy
(około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować..
Smacznego !