CIASTO CZEKOLADOWE

Wyjątkowe, czekoladowe ciasto - znane już Wam z korzennych babeczek z powidłami.
Lekki krem miętowy, nie maślany, a ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
Cały tort zachwyca smakiem i lekkim, nienarzucającym się aromatem mięty..
Chętnie bym Was poczęstowała, to naprawdę unikalne połączenie smaków, które mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu!



Składniki na blaty czekoladowe:

  1. 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  2. 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  3. 180 g masła
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 2 duże jajka
  6. 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  7. 1 szklanka jasnego brązowego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę,
odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną
Odstawić do lekkiego przestudzenia.Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii,
ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera).
Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Otrzymane ciasto będzie dość gęste. 3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 170oC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

Krem miętowy:

  1. 150 g serka mascarpone
  2. 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  3. 1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
  4. drobina zielonego barwnika w żelu/paście

W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.
Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt miętowy
(około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować..



Smacznego !

Stronę Wykonała Katarzyna Żur