BABECZKI CYTRYNOWE

Najsmaczniejsze cytrynowe babeczki z puszystym kremem z lemon curd.
Przepis, po którego podwojeniu można upiec pyszną, mocno cytrynową babkę.
Umiarkowana słodycz, dla fanów cytryn.. Bardzo polecam



Składniki na 12 babeczek:

  1. 1,5 szklanki mąki pszennej
  2. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 115 g masła
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 2 duże jajka
  6. skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  7. pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu.
Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę,
mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce.

Puszysty krem cytrynowy:

  1. 150 g serka mascarpone
  2. 150 g lemon curd
  3. 200 ml śmietany kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.
Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać,
by tekstura kremu była delikatniejsza.
Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i -
wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.



Smacznego !

Stronę Wykonała Katarzyna Żur