BABECZKI CYTRYNOWE
Najsmaczniejsze cytrynowe babeczki z puszystym kremem z lemon curd.
Przepis, po którego podwojeniu można upiec pyszną, mocno cytrynową babkę.
Umiarkowana słodycz, dla fanów cytryn.. Bardzo polecam
Składniki na 12 babeczek:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu.
Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę,
mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Puszysty krem cytrynowy:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.
Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać,
by tekstura kremu była delikatniejsza.
Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i -
wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.
Smacznego !